Hållningsväst – vilken skall man välja?

Många efterfrågar en hållningsväst. Dålig hållning har många av oss och en hållningsväst kan vara en god hjälp på vägen. Men vilken skall man välja? Ofta ser man reklam för små och enkla västar som fungerar lite grand som ett band, format som en åtta. Man trär det över axlarna och så vips har man bra hållning! Eller?

Riktigt så enkelt är det förstås inte. Har du bra stabilitet i rygg och bål kan den här typen av hållningsväst fungera riktigt bra. Den korrigerar inte din hållning och ger inte heller något stöd åt ryggen utan fungerar som en påminnelse. När du tenderar att kröka dig framåt drar banden åt vid axlarna och påminner dig om att räta på ryggen och dra bak axlarna. Har du svag rygg och bål är denna variant av hållningsväst däremot inte optimal. När axlarna dras bak utan att få tillräckligt stöd av rygg och bålmuskulaturen kan du i stället hamna i en felaktig position och få problem med ryggen.
Vid svagare rygg och bålmuskulatur är det därför bra att välja en hållningsväst som även ger stöd åt ryggen och hjälper din kropp att hålla upp musklerna korrekt hela vägen. En sådan väst kan också kallas för hållningsbandage och är lite bökigare att sätta på och ha på sig då den täcker ryggen och även fäster med ett band under bröstkorgen.
Oavsett vilken hållningsväst du väljer är det viktigt att du mäter och prövar ut din väst så att den har rätt storlek och att du vet att du kan sätta på dig den så att du verkligen kommer att använda den.

HjälpRedan säljer Mediroyals hållningsbandage som ger bra stöd åt ryggen samtidigt som axlarna får hjälp att dras bakåt. Västen skall användas i max 4 timmar åt gången. Det är ju inte meningen att kroppen skall tro att den slipper jobba – utan snarare skall västen hjälpa kroppen att hitta rätt position även utan väst. I början när du använder västen kan du få lite träningsvärk. Det är helt i sin ordning och går över efter några dagar.

Köp västen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × ett =